Party planning

Dit artikel heb ik vrij vertaald van: amazingribs.com

Hoeveel moet ik klaarmaken?
Het antwoord hangt af van veel variabelen.

Samenstelling gezelschap:
Geslacht en leeftijd. Hoeveel mannen, vrouwen en kinderen, welke leeftijdsgroep?
Een groep jonge mannen zal meer eten dan een group oude vrouwen.

Gelegenheid
Een sociaal evenement? Een afstudeer feest? Vrijgezellenfeest? Zakelijke bijeenkomst?

Duur en soort
Hoe lang zal het evenement duren? Is het zittend of als buffet?

Je hebt meer nodig voor een buffet, omdat mensen de neiging hebben om teveel op te scheppen.

Wanneer
Door de weeks, ‘s avonds of in het weekend?
Welke tijd van de dag? Tijdens de lunch eten mensen minder dan tijdens het avondeten.

Bijgerechten
Wat wordt er verder nog geserveerd?

Zijn de hapjes gewoon chips, of zijn ze meer vullend, zoals kazen? Dat betekent dat je minder vlees voor het hoofdgerecht nodig hebt.
Bonen en sla, of gewoon een gemengde salade?

Drankjes
Wordt er alcohol geschonken? Als er sterke drank is, zullen mensen meer eten om niet dronken te worden.
Plan voor restjes. In ieder geval meer koken dan je denkt nodig te hebben omdat het ergste wat je kan overkomen is dat mensen geen eten meer krijgen en nog even naar de grote gele M gaan.
Als er restjes overblijven, kan je ze delen met je gasten, of ze voor jezelf houden.

Dieet wensen
Vraag naar dieet beperkingen. Als er iemand is die geen vlees of iets anders dat je gaat klaarmaken kan of mag eten, dan kan je daar rekening mee houden.

Vuistregels
Ongeveer 250 gram rauw gewicht van vlees per persoon, tenzij de menigte bestaat uit een groep van grote hongerige mannen met veel bier en voetbal.
Dan kan je dit wel verdubbelen naar een pond per persoon.
Vergeet niet om voor de botten, krimp en restjes te compenseren.

Voor drankjes: plan twee drankjes per persoon, per uur.
Hapjes. 4 per uur.
Gevogelte, vlees of vis. 225 gram voor een hoofdgerecht. 175 gram wanneer je twee of meer hoofdgerechten hebt.
Rijst of granen. 80 gram als bijgerecht, 175 gram in een hoofdgerecht zoals risotto.
Aardappelen. 150 gram.
Groenten. 125 gram.
Bonen. 75 gram.
Pasta. 100 gram voor een bijgerecht, 250 gram voor een hoofdgerecht.
Salade. 150 gram uitgelekt gewicht.
Cake, taart of gebak. 1 plakje/puntje.
Pudding of mousse. 125 gram.
Ijsje. 150 gram.

Andere tips
Wat je ook doet, zorg dat het eten niet opraakt.
Het is beter om restjes voor jezelf te bewaren of aan je gasten mee te geven dan dat je eten tekort komt.

Plan grondig, loop in gedachten door de stappen en denk aan elk detail.
Er is weinig probleem in schaalvergroting: Gewoon de hoeveelheden vermenigvuldigen.
Doe wat stappen vooruit. Prepareer het vlees een dag van te voren. Maak de rub en saus ruim van tevoren.
Zorg dat je alle voorbereidingen hebt getroffen, zodat je ook tijd hebt om met je gasten te kunnen praten.

Als je vlees warm moet houden, doe het veilig. Als je een buffet geeft, moet het voedsel op een veilige temperatuur worden gehouden!
Gebruik een goede digitale thermometer en een koelbox.

KISS: Keep it simple, stupid. Als je drie soorten vlees serveert, zullen mensen van alle drie nemen.