Review: Horl 2 messenslijper

Horl 2

Toen ik ergens op het internet een advertentiefilmpje van de De Horl 2 messenslijper zag, dacht ik bij mezelf dat ik die wel een keer aan een test zou willen onderwerpen.
Zo gezegd, zo gedaan. Na een paar mailtjes heen en weer met de fabrikant werd mij een test exemplaar toegestuurd en een paar dagen later werd die netjes bij mij afgeleverd.

Zodra je het compacte doosje opent, zie je al dat zelfs de verpakking met zorg is ontwikkeld. Het blok en de rol-slijper zien er mooi afgewerkt uit en je voelt gewoon dat je kwaliteit in je handen hebt.

Het blok heeft aan de beide uiteinden een schuine zijde. Aan de ene kant is deze onder 20 graden en aan de andere kant onder 15 graden. In deze schuine zijden zitten een paar krachtige magneten die zijn afgedekt met een siliconen anti slip laag.

De rol-slijper voelt robuust aan. Je hebt echt wat in je handen. Aan beide zijden van de roller zitten slijp schijven. Aan de ene kant zit een diamant-schijf, waardoor deze nooit hoeft te worden vervangen. Deze schijf wordt gebruikt voor het echte slijpen. Aan de andere kant zit een keramische polijst schijf. Deze gebruik je alleen aan het eind van het slijpen, om de laatste puntjes op de i te zetten. Door de kogellagers draaien de schijven lekker soepel.

Door de combinatie van de sterke magneten en het siliconen anti slip matje zal je mes niet snel verschuiven zodra je die ertegenaan zet. Doordat het blok het mes in een een vaste hoek vasthoudt, kan je heel makkelijk de juiste hoek aanhouden.

De 20 graden hoek is geschikt voor zo ongeveer alle messen. De 15 graden is meer voor speciale carbon staal-, japanse- en damascus messen.

Ik heb deze even gebruikt en het werkt uitstekend. Stukken makkelijker dan met een wetsteen, waarbij het moeilijk is om de juiste hoek te behouden en je hebt ook geen water nodig. Dat geeft toch altijd wel een beetje rommel.

Nu vraag je je misschien af: Hoe lang moet ik slijpen (voor deze de huiste hoek heeft)?
Het antwoord is: Dat hangt helemaal af van je mes, maar 1 tot 5 minuten is normaal voor de eerste keer.

Dus conclusie: Hier heb je altijd al op zitten wachten! Hoe hebben we het ooit zonder kunnen doen.

Prijzen en uitvoeringen…
HORL | Rollschleifer | HORL-1993