1e keer zelf worsten maken

Ik heb al een tijdje een handbediende gehaktmolen, maar het kwam er steeds niet van om deze te gebruiken. Toen ik laatst weer een bestelling bij Vuur en Rook plaatste heb ik gelijk maar een keer een varkensdarm aan mijn winkelmandje toegevoegd, zodat ik er nu eindelijk eens aan zou beginnen.

Bij de slager twee kilo speklappen gehaald en deze eerst maar eens in blokjes gesneden en er gehakt van gedraaid. Daarna wat zout en specerijen toegevoegd en goed door gekneed.
Om te controleren of het worstdeeg goed van smaak was even een klein stukje in een koekenpan opgebakken. Deze smaakte prima en ik kon door met de volgende stap.

Nu de gehaktmolen omgebouwd tot worstvuller door de vultrechter te monteren en er een stuk darm omheen te schuiven. Daar er ongeveer een kilo deeg per meter darm wordt gebruikt, heb ik iets meer als 2 meter darm gebruikt.

Nu het worstdeeg weer door de molen gehaald en eerst rustig aan de worst gevuld. Niet te snel en niet te vol, want dan kan de darm barsten en kan je weer opnieuw beginnen.

Nadat de darm gevuld is heb je een lange worst. Deze knijp je dan per worst af en draai je een paar keer, zodat er individuele worstjes ontstaan.
Deze streng van worstjes voorgegaard in drie kwartier in een pan met water op 80 °C en daarna terug gekoeld in een pan met ijswater. Nu houden ze ook hun vorm en kan je de worsten los maken en in de koeling leggen.

De dag erna heb ik er een aantal op de BBQ gelegd en vond ze zo voor de eerste keer goed smaken. Alleen ga ik er volgende keer wel wat meer pit aan geven.